Notícies

Altres notícies

Obre el primer espai Domum MAR a l’Hospital del Mar

Avui s'ha posat en marxa a l'Hospital del Mar l'espai Domum MAR, un espai pensat, dissenyat i construït per a les persones en procés oncològic, fruit de l'aliança estratègica establerta entre el centre, la Fundació Nous Cims i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, amb l'objectiu de millorar l'atenció oncològica que s'ofereix als pacients. Aquesta serà la primera experiència del model Domum, creat per l'Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims. El model planteja transformar les sales d'espera dels centres hospitalaris en "sales d'estar" on les persones que esperen per tractaments de quimioteràpia i radioteràpia s'hi trobin com a casa. A la vegada, podran gaudir d'un complet programa d'activitats destinades a millorar el seu benestar físic, emocional i social. Se'n podran beneficiar pacients que han de visitar l'Hospital de Dia d'Oncologia, Oncohematologia i Oncologia Radioteràpica, i han de passar llargues estones a l'hospital.

Es tracta d'un projecte liderat per l'Hospital del Mar, que, a través del seu programa de millora de l'experiència del pacient, identifica la necessitat de comptar amb espais més humans a l'hospital. En aquest sentit, es desenvolupa un procés participatiu amb pacients oncològics, familiars i professionals, per tal d'explorar oportunitats de millora en l'atenció. La Fundació Amics de l'Hospital del Mar assumeix el repte d'incorporar les demandes resultants d'aquest procés de treball participatiu impulsant el programa 'Un Respir al Càncer', per tal de millorar el seu benestar físic, emocional i social.

L'equip de Nous Cims, en aliança amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, hi intervé i desenvolupa un model al voltant de la necessitat de disposar d'espais més humans i més activitats de suport psicosocial a la cartera de serveis de les Unitats d'Oncologia dels hospitals. S'espera que, després de la primera experiència de Domum MAR, aquest model es pugui replicar a altres Unitats d'Oncologia, tant de Catalunya com de la resta d'Espanya.

Un model centrat en les necessitats de les persones

Domum Space s'ha concebut com un entorn terapèutic dissenyat basant-se en l'evidència científica per a tenir cura de les persones, a partir de l'interiorisme emocional (mobiliari ergonòmic, sostenible i ètic, natura i vegetació, aromes i textures) i el diàleg de l'art amb la salut. A més, hi haurà racons per a desconnectar i altres racons per a socialitzar, espais terapèutics i pràctiques d'acompanyament a les persones, activitats que ja s'estan desenvolupant, malgrat els problemes derivats de la pandèmia de la COVID-19, en el context del programa 'Un Respir al Càncer'. Aquests programes, Viure en plenitud, per a la gestió d'emocions, els de reforç de capacitats cognitives, així de com sexualitat i afectivitat, nutrició saludable i estètica i imatge, busquen la millora del benestar físic, emocional i social dels malalts i els seus familiars. Al nou espai, també hi haurà connectivitat i altres recursos per a entretenir-se.

Pel que fa a l'interiorisme, porta el segell de l'Estudi Aura, format per les emprenedores barcelonines Sònia Domingo i Júlia Huysmans. El seu projecte va ser seleccionat d'entre més de 30 empreses. Quant als mobles, són una aportació d'Actiu, fabricant de mobles d'Alacant que uneix innovació, espai i mobiliari per a crear ambients que millorin el benestar de les persones. Està previst que s'avaluï l'impacte real d'aquesta primera experiència de Domum Space sobre el benestar emocional dels usuaris/àries de l'Hospital del Mar de Barcelona.