Notícies

Altres notícies

El Mindfulness redueix l'ansietat preoperatòria en un 90% dels pacients que ho practiquen

La Fundació Amics de l'Hospital del Mar va apostar per introduir l'activitat de Mindfulness al programa de Prehabilitació Preoperatòria. Va ser el servei d'Anestesiologia de l'Hospital del Mar en col·laboració amb els serveis de rehabilitació, endocrinologia i els serveis quirúrgics implicats (cirurgia general, urologia i ginecologia) qui va posar en marxa ara fa 2 anys el programa de Prehabilitació Preoperatòria per a pacients que s'han de sotmetre a intervencions quirúrgiques severes.

A la tardor de 2018 aquest programa va incloure per primera vegada un pla de preparació emocional utilitzant tècniques de mindfulness.  Els resultats d'aquest primer any són molt positius, doncs dels pacients que han realitzat l'activitat de Mindfulness durant el procés de preparació i intervenció quirúrgica, més del 90% aconsegueix reduir els seus nivells d'ansietat i cap d'ells ha empitjorat. Per altra part, entre els pacients que no han participat d'aquesta activitat també s'ha observat una millora de l'ansietat, però inferior, en el 63%; i un 35% d'aquests pacients va empitjorar en els nivells d'ansietat. 

El projecte té per objectiu optimitzar la situació cognitiva i emocional dels pacients, que s'han de sotmetre a intervencions quirúrgiques severes, com ara, reseccions de neoplàsies de recte, cistectomies radicals o cirurgies oncoginecològiques. Aquesta intervenció psicoeducativa no es limita a aquest moment de la seva vida, sinó que els pot servir més endavant a l'hora d'afrontar altres situacions, ensenyant-los a cuidar de si mateixos i a participar activament en millorar la seva salut i qualitat de vida.

Un dels pacients participants testimonia la seva experiència en el següent vídeo.

Image

*Clicar en la imatge per veure  el vídeo.

"Es una herramienta maravillosa para mantener los pensamientos en calma (...) es un proceso al que se llega de manera muy natural". Javier Vela, pacient que va participar de l'activitat de Mindfulness.

Aquesta iniciativa s'ha posat en marxa gràcies a l'acord de col·laboració entre la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i l'empresa biotecnològica Amgen.

El Programa de Prehabilitació Preoperatòria

Aquest programa s'ha creat per ajudar als pacients a preparar-se per afrontar la intervenció quirúrgica que tenen programada en les millors condicions, amb quatre eixos d'actuació:

  • Optimització de la patologia crònica i abstinència d'hàbits tòxics (consum d'alcohol i tabac).

  • Entrenament físic (per aconseguir la millora de la seva capacitat funcional, força i flexibilitat) i exercicis per millorar la capacitat respiratòria.

  • Millora dels hàbits alimentaris i suplementació nutricional si és necessari.

  • Millora de l'estat emocional (tècniques de mindfulness).

Les sessions de mindfulness conduïdes per una instructora acreditada, comencen 4 setmanes abans de la intervenció. En elles, se'ls hi ofereixen eines per al desenvolupament dels seus propis recursos interns i habilitats per afrontar amb més energia la situació que viuen abans de la cirurgia.