Les 24 hores d’ultrafons en pista, solidàries amb la recerca en ELA a l’Hospital del Mar
S'acosta una nova edició, i ja en són 21, de les 24 hores d'ultrafons en pista, una iniciativa esportiva solidària que aquest any destinarà tota la recaptació de l'esdeveniment a la Fundació Amics de l'Hospital del Mar per donar suport a la recerca en l'esclerosi lateral amiotròfica, l'ELA. La prova, organitzada per l'associació Corredors.cat, consisteix a córrer per relleus i de forma ininterrompuda durant 24 hores, amb l'objectiu de cobrir una distància de 260 quilòmetres. Tindrà lloc els dies 14 i 15 de desembre a l'Estadi Municipal d'Atletisme Joan Serrahima de Barcelona.
En aquesta edició tornarà a participar-hi un equip de vint-i-quatre neuròlogues i neuròlegs de l'Hospital del Mar. El repte dels metges i metgesses del Servei de Neurologia s'uneix a la iniciativa posada en marxa per KMSXELA, que busca, a través de l'esport, donar visibilitat a aquesta malaltia. Tothom hi pot col·laborar, fent donacions via BIZUM amb el codi 01778 (si es vol certificat de la donació, cal adreçar-se al correu amics@hospitaldelmar.org i sol·licitar-ho indicant la campanya '24 Neuròlegs Hospital del Mar'). Tot plegat ha de permetre impulsar la recerca en ELA que es porta a terme a l'Hospital del Mar Research Institute i millorar la qualitat de l'assistència de les persones i famílies afectades per aquesta malaltia.
La recerca i assistència a l'Hospital del Mar
L'atenció a les persones diagnosticades d'ELA a l'Hospital del Mar es vehicula a través d'una unitat específica, que ofereix un servei multidisciplinari altament especialitzat en el seu diagnòstic, tractament i seguiment. Integra professionals dels serveis de Neurologia, Pneumologia, Endocrinologia i Nutrició, Medicina Física i Rehabilitació, així com infermeres especialitzades, terapeutes ocupacionals i psicòlogues. Una atenció que té en compte el conjunt de la persona i del seu entorn.
En aquests moments, la unitat segueix més de mig centenar de pacients. A banda de l'assistència, també encapçala diversos projectes de recerca en col·laboració amb altres institucions. I forma part de la plataforma ENCALS i dels assaigs clínics TRICALS. A la vegada, té en marxa tres assajos clínics.
L'esclerosi lateral amiotròfica és una malaltia minoritària i complexa, amb una incidència de dos casos per cada 100.000 habitants/any a Catalunya. L'esperança de vida mitjana després del diagnòstic és d'entre tres i cinc anys. No hi ha cap tractament eficaç, motiu pel qual, impulsar la recerca és vital.